Schładzanie jest bardzo ważnym procesem stosowanym w przemyśle spożywczym, po suszeniu, prażeniu, pieczeniu, pasteryzacji czy sterylizacji. Szybkie schłodzenie produktu poddanego wcześniej obróbce termicznej znacznie minimalizuje ryzyko rozwoju drobnoustrojów, opóźnia proces starzenia się produktu, tym samym wydłużając termin przydatności do spożycia.


Do procesu schładzania stosuje się Tunele Schładzające i Komory Schładzające.

Tunele Schładzające są przeznaczony do szybkiego schładzania wysuszonych lub opieczonych produktów spożywczych do temperatury, który pozwala na pakowanie produktu. Proces chłodzenia zachodzi na taśmociągu, który przemieszcza się wewnątrz tunelu. Znajdujące się w tunelu powietrze schłodzone do odpowiedniej temperatury zostaje rozprowadzone po tunelu za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami. Powietrze znajdujące się w stanie ciągłego ruchu powoduje równomierne chłodzenie produktu.


W Komorze Schładzającej proces schładzania przebiega stacjonarnie.