Suszarnie bębnowe

ISO 9001

GMP | HACCP

5 LAT GWARANCJI

do suszenia granulatów spożywczych (np. ekstrudaty, zioła); produktów pochodzących z rolnictwa i leśnictwa (np. biomasa); kopalin; odpadowej masy roślinnej (np. słoma); odpadów z przetwórstwa żywności (np. wytłoki z warzyw i owoców, młuto browarniane)

Proces suszenia zachodzi podczas przemieszczania się materiału w bębnie obrotowym i polega na termicznej obróbce wsadu z wykorzystaniem podczerwieni emitowanej przez promienniki umieszczone w górnej części lub na całej długości bębna. Promienie podczerwone są przekazywane z promiennika do suszonego materiału bez ogrzewania otaczającego go powietrza. Promieniowanie podczerwone powoduje szybkie nagrzanie się powierzchni suszonego materiału. Następnie ciepło jest przekazywane przez przewodzenie do wnętrza suszonego materiału. W suszeniu za pomocą promieniowania podczerwonego największe zastosowanie ma daleka podczerwień (ang. far infrared, λ= 25 – 100 μm) ze względu na największą absorpcję energii promieniowania przez większość materiałów. Suszony materiał nie tylko absorbuje energię, ale może ją także odbijać i rozpraszać.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.