Suszarnie kontenerowe

5 LAT GWARANCJI


SKT 4 

SUSZARNIA KONTENEROWA



  • suszarnia jednodrzwiowa
  • komora suszarni wykonana ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej
  • 4 wózki suszarnicze (stal nierdzewna)
  • tace suszarnicze – PPE atestowane do kontaktu z żywnością
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopi

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo. Proces suszenia polega na doprowadzaniu ogrzanego powietrza do komory. Przepracowane powietrze zostaje częściowo odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. W wariancie z rekuperatorem powietrze zostaje przetłoczone przez wymiennik dzięki czemu odzyskujemy 15-20% energii cieplnej wyrzucanej wraz z wilgotnym powietrzem na zewnątrz.

PARAMETRY

W poniższej tabeli przedstawimy parametry pracy suszarni typ SKT4 (czterowózkowej) i SKT8 (ośmiowózkowej) wraz ofertą cenową (kliknij w tabelę, żeby powiększyć)

* Czas  suszenia zależy od:

  • zastosowanej technologii suszenia (tj. temperatura, natężenie przepływu powietrza)
  • parametrów powietrza na czerpni (tj. temperatura, wilgotność względna)
  • właściwości suszonego materiału, tj. poziom rozdrobnienia/granulacji, gęstość sposób ułożenia na tacy, temperatura początkowa materiału, konieczność poddania materiału obróbce wstępnej, np. poprzez blanszowanie, usuwanie pestki, procentowa zawartość wody w suszonym materiale, oczekiwana zawartości wody w suszu, hydrowłaściwości materiału np. grubość i struktura skórki

ŹRÓDŁA ENERGII CIEPLNEJ
(kliknij w tabelę, aby powiększyć)

*wycena instalacji kominowej do odprowadzania spalin z nagrzewnicy po oględzinach miejsca posadowienia  suszarni – od 300 zł netto/mb

**nie dotyczy pompy ciepła

Instalacja czerpni i wyrzutu wyceniane po oględzinach.

 

5 LAT GWARANCJI

SKT 8

SUSZARNIA KONTENEROWA



  • suszarnia jednodrzwiowa
  • komora suszarni wykonana ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej
  • 8 wózków suszarniczych (stal nierdzewna)
  • tace suszarnicze – PPE atestowane do kontaktu z żywnością
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopi

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo. Proces suszenia polega na doprowadzaniu ogrzanego powietrza do komory. Przepracowane powietrze zostaje częściowo odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. W wariancie z rekuperatorem powietrze zostaje przetłoczone przez wymiennik dzięki czemu odzyskujemy 15-20% energii cieplnej wyrzucanej wraz z wilgotnym powietrzem na zewnątrz.

PARAMETRY

W poniższej tabeli przedstawimy parametry pracy suszarni typ SKT4 (czterowózkowej) i SKT8 (ośmiowózkowej) wraz ofertą cenową (kliknij w tabelę, żeby powiększyć)

* Czas  suszenia zależy od:

  • zastosowanej technologii suszenia (tj. temperatura, natężenie przepływu powietrza)
  • parametrów powietrza na czerpni (tj. temperatura, wilgotność względna)
  • właściwości suszonego materiału, tj. poziom rozdrobnienia/granulacji, gęstość sposób ułożenia na tacy, temperatura początkowa materiału, konieczność poddania materiału obróbce wstępnej, np. poprzez blanszowanie, usuwanie pestki, procentowa zawartość wody w suszonym materiale, oczekiwana zawartości wody w suszu, hydrowłaściwości materiału np. grubość i struktura skórki

ŹRÓDŁA ENERGII CIEPLNEJ
(kliknij w tabelę, aby powiększyć)

*wycena instalacji kominowej do odprowadzania spalin z nagrzewnicy po oględzinach miejsca posadowienia  suszarni – od 300 zł netto/mb

**nie dotyczy pompy ciepła

Instalacja czerpni i wyrzutu wyceniane po oględzinach.