Suszarnie kontenerowe

Suszarnia Kontenerowa SKT4 (jednodrzwiowa) przeznaczona jest do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopii.

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo. Proces suszenia polega na doprowadzaniu ogrzanego powietrza do komory. Przepracowane powietrze zostaje częściowo odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. W wariancie z rekuperatorem powietrze zostaje przetłoczone przez wymiennik dzięki czemu odzyskujemy 15-20% energii cieplnej wyrzucanej wraz z wilgotnym powietrzem na zewnątrz.

Komora suszarni suszarni wykonana jest ze stali nierdzewnej, wózki – ze stali nierdzewnej, tace suszarnicze – PPE atestowane do kontaktu z żywnością.

 

PARAMETRY I WYDAJNOŚĆ

W poniższej tabeli przedstawimy parametry pracy suszarni typ SKT4 (czterowózkowej) i SKT8 (ośmiowózkowej) wraz ofertą cenową (kliknij w tabelę, żeby powiększyć)

* Czas  suszenia zależy od:

  • zastosowanej technologii suszenia (tj. temperatura, natężenie przepływu powietrza)
  • parametrów powietrza na czerpni (tj. temperatura, wilgotność względna)
  • właściwości suszonego materiału, tj. poziom rozdrobnienia/granulacji, gęstość sposób ułożenia na tacy, temperatura początkowa materiału, konieczność poddania materiału obróbce wstępnej, np. poprzez blanszowanie, usuwanie pestki, procentowa zawartość wody w suszonym materiale, oczekiwana zawartości wody w suszu, hydrowłaściwości materiału np. grubość i struktura skórki

ŹRÓDŁA ENERGII CIEPLNEJ
(kliknij w tabelę, aby powiększyć)

*wycena instalacji kominowej do odprowadzania spalin z nagrzewnicy po oględzinach miejsca posadowienia  suszarni – od 300 zł netto/mb

**nie dotyczy pompy ciepła

Instalacja czerpni i wyrzutu wyceniane po oględzinach.

 

Suszarnia Kontenerowa SKT8 (jednodrzwiowa) przeznaczona jest do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopii.

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo. Proces suszenia polega na doprowadzaniu ogrzanego powietrza do komory. Przepracowane powietrze zostaje częściowo odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. W wariancie z rekuperatorem powietrze zostaje przetłoczone przez wymiennik dzięki czemu odzyskujemy 15-20% energii cieplnej wyrzucanej wraz z wilgotnym powietrzem na zewnątrz.

Komora suszarni suszarni wykonana jest ze stali nierdzewnej, wózki – ze stali nierdzewnej, tace suszarnicze – PPE atestowane do kontaktu z żywnością.

 

PARAMETRY I WYDAJNOŚĆ

W poniższej tabeli przedstawimy parametry pracy suszarni typ SKT4 (czterowózkowej) i SKT8 (ośmiowózkowej) wraz ofertą cenową (kliknij w tabelę, żeby powiększyć)

* Czas  suszenia zależy od:

  • zastosowanej technologii suszenia (tj. temperatura, natężenie przepływu powietrza)
  • parametrów powietrza na czerpni (tj. temperatura, wilgotność względna)
  • właściwości suszonego materiału, tj. poziom rozdrobnienia/granulacji, gęstość sposób ułożenia na tacy, temperatura początkowa materiału, konieczność poddania materiału obróbce wstępnej, np. poprzez blanszowanie, usuwanie pestki, procentowa zawartość wody w suszonym materiale, oczekiwana zawartości wody w suszu, hydrowłaściwości materiału np. grubość i struktura skórki

ŹRÓDŁA ENERGII CIEPLNEJ
(kliknij w tabelę, aby powiększyć)

*wycena instalacji kominowej do odprowadzania spalin z nagrzewnicy po oględzinach miejsca posadowienia  suszarni – od 300 zł netto/mb

**nie dotyczy pompy ciepła

Instalacja czerpni i wyrzutu wyceniane po oględzinach.