Suszarnie taśmowe

5 LAT GWARANCJI


TSG

SUSZARNIA TAŚMOWA KONWEKCYJNA



  • nagrzewnica gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja
  • kraj producenta: Chiny

PRZEZNACZENIE

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopi

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Materiał do suszenia ułożony na taśmociągu przemieszcza się wzdłuż komory tunelu. Ciepło powietrza wykorzystanego wewnątrz tunelu jest używane ponownie do wstępnego ogrzania nowej porcji powietrza procesowego. System cyrkulacji podnosi sprawność energetyczną urządzenia. Powietrze ogrzane do odpowiedniej temperatury doprowadzane jest do komory tunelu za pomocą wentylatora.

PARAMETRY
  • Maksymalna temperatura powietrza: od 40 do 120ᵒC
  • Maksymalna prędkość przepływu powietrza: do 1,0 m/s
  • Powierzchnia suszenia: od 40 do 104 m2
  • Długość taśmy: od 4 x 8000 mm
  • Szerokość taśmy: od 2000 mm
  • Moc cieplna: od 100 kW (zależna od wielkości suszarni, źródła energii, rodzaju suszonych produktów i oczekiwanej wydajności)
  • Moc elektryczna urządzeń zasilających: od 18 kW
  • Sterowanie: prędkość przesuwu taśmy, temperatura
  • Wydajność: ok. 400 kg/h

parametr wydajności zależy od wielu czynników, tj.:

  • czasu suszenia (0,5-8 h)
  • masy załadunku/m2
  • temperatury powietrza procesowego
  • natężenia przepływu powietrza procesowego
  • rozdrobnienia materiału suszonego
  • grubość wstęgi suszonego materiału (od 10 do 200 mm)
  • początkowej wilgotności materiału do suszenia
  • oczekiwanej wilgotności suszu
  • oczekiwanej jakości  suszu
  • hydro-właściwości materiału do suszenia
  • temperatury powietrza czerpanego
  • wilgotności powietrza czerpanego

5 LAT GWARANCJI


STPr

SUSZARNIA TAŚMOWA PROMIENNIKOWA



  • nagrzewnica elektryczna/gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja, podczerwień

PRZEZNACZENIE

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopi

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Materiał do suszenia ułożony na taśmociągu przemieszcza się wzdłuż komory tunelu. Promieniowanie podczerwone jest silnie absorbowane przez cienką, powierzchniową warstwę suszonego materiału. W produktach ekstrudowanych, porowatych, penetracja promieniami podczerwonymi jest szczególnie skuteczna. Ułożony na taśmociągu materiał przemieszcza się wzdłuż komory tunelu. Ciepło powietrza wykorzystanego wewnątrz tunelu jest używane ponownie do wstępnego ogrzania nowej porcji powietrza procesowego, obniżając jego wilgotność względną. System cyrkulacji powietrza podnosi sprawność energetyczną urządzenia. Źródłem promieniowania podczerwonego są promienniki elektryczne lub gazowe. W suszarni tunelowej promiennikowej zastosowano nowoczesny układ kontroli i sterowania pozwalający elastycznie dopasować parametry pracy do potrzeb różnych surowców i etapów suszenia.

PARAMETRY

* parametr wydajności zależy od wielu czynników, tj.:

  • czasu suszenia (0,5-8 h)
  • masy załadunku/m2
  • temperatury powietrza procesowego
  • natężenia przepływu powietrza procesowego
  • rozdrobnienia materiału suszonego
  • grubość wstęgi suszonego materiału (od 10 do 200 mm)
  • początkowej wilgotności materiału do suszenia
  • oczekiwanej wilgotności suszu
  • oczekiwanej jakości  suszu
  • hydro-właściwości materiału do suszenia
  • temperatury powietrza czerpanego
  • wilgotności powietrza czerpanego

5 LAT GWARANCJI


TSKw

SUSZARNIA TAŚMOWA KONWEKCYJNA



  • nagrzewnica elektryczna/gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja, podczerwień

PRZEZNACZENIE

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół, np. do suszenia konopi, a także do suszenia wszelkiego typu produktów przemysłowych nasączonych rozpuszczalnikami takimi jak np. cykloheksan, ksylen, etanol, metanol

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Materiał do suszenia ułożony na taśmociągu przemieszcza się wzdłuż komory tunelu. Ciepło powietrza wykorzystanego wewnątrz tunelu jest używane ponownie do wstępnego ogrzania nowej porcji powietrza procesowego. System cyrkulacji podnosi sprawność energetyczną urządzenia. Powietrze ogrzane do odpowiedniej temperatury doprowadzane jest do komory tunelu za pomocą wentylatora. Rozlokowanie wzdłuż komory tunelu dyfuzorów z nawiewnikami gwarantuje równomierne rozprowadzenie ogrzanego powietrza w całej objętości komory. Ściany komory zbudowane są z płyt typu „sandwich z pianką poliuretanową wewnątrz. Wnętrze komory wykonane jest ze stali kwasoodpornej.

 

PARAMETRY

* parametr wydajności zależy od wielu czynników, tj.:

  • czasu suszenia (0,5-8 h)
  • masy załadunku/m2
  • temperatury powietrza procesowego
  • natężenia przepływu powietrza procesowego
  • rozdrobnienia materiału suszonego
  • grubość wstęgi suszonego materiału (od 10 do 200 mm)
  • początkowej wilgotności materiału do suszenia
  • oczekiwanej wilgotności suszu
  • oczekiwanej jakości  suszu
  • hydro-właściwości materiału do suszenia
  • temperatury powietrza czerpanego
  • wilgotności powietrza czerpanego