Suszarnie tunelowe

5 LAT GWARANCJI


STKw-200/250/300

SUSZARNIA TUNELOWA WÓZKOWA



  • nagrzewnica gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 200/250/300 kW
  • dwudrzwiowa
  • cztero-, pięcio- lub sześciowózkowa
  • wózek suszarniczy ze stali nierdzewnej
  • dobór odpowiednich tac po określeniu potrzeb klienta
  • suszarnia komorowa konwekcyjna
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy, a także do osuszania powierzchni zewnętrznej materiałów takich jak lakierowane cegły klinkierowe, lakierowane płytki elewacyjne, lakierowane lub żywicowane elementy karoseryjne

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego  powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

PARAMETRY

Automatyka obejmuje:

  • Sterowanie automatyczne (sterowniki i rozszerzenia firmy Schneider, elementy automatyki firmy Telemequanice i Omron)
  • Pomiar temperatury powietrza procesowego
  • Regulacja temperatury powietrza procesowego
  • Regulacja kierunku przepływu powietrza procesowego
  • Regulacja częstotliwości zmian kierunku powietrza procesowego
  • Regulacja natężenia przepływu powietrza procesowego
  • Pomiar temperatury materiału na dowolnej tacy

Wydajność zależy od:

  • – od rodzaju materiału do suszenia (owoce – jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, agrest; warzywa – marchew, buraki, ziemniaki, papryka, ogórki, czosnek; zioła, grzyby oraz orzechy);
  • – od zastosowanej technologii suszenia obejmującej m.in.: masę załadunku, zadaną temperatura suszenia (zmienną w czasie pełnego cyklu), natężenie przepływu powietrza, poziom rozdrobnienia materiału, oczekiwaną jakość uzyskanego suszu itd.

W dużym przybliżeniu zakłada się, że zainstalowana moc 40 kW może teoretycznie odprowadzić maksymalnie 80 kg wody/h.

Ponadto mając do czynienia z delikatnym materiałem do suszenia, należy wiedzieć, że ekspozycja tego materiału na zbyt wysoką temperaturę i zbyt natężony przepływ powietrza może w efekcie spowodować powstanie suszu bardzo niskiej jakości. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że proces suszenia nie jest procesem liniowym, co oznacza, że w zależności od etapu procesu suszenia, ilość odprowadzanej wody będzie ulegać zmianom.

Naszym klientom proponujemy suszarnie wyposażone w dodatkową rezerwą mocy cieplnej, która jest niezbędna na początku procesu suszenia w celu szybkiego rozgrzewu materiału, i tym samym, szybkiej inicjacji parowania. Zainstalowana moc musi być adekwatna do potrzeb klienta, który może chcieć suszyć np. śliwkę (której załadunek wynosi ok. 20 kg/m2), ale również chipsy jabłkowe (których załadunek wynosi ok. 2 kg/m2).

Szybkość parowania zależy głównie od stopnia rozdrobnienia materiału, a więc od stosunku powierzchni parowania do objętości, np. jabłko w plastrach o grubości 7 mm suszy się w czasie 7-8 godzin, natomiast jabłko w plastrach o grubości 2 mm suszy się w czasie 2-3 godzin.