Suszarnie tunelowe

Suszarnia Tunelowa Wózkowa STKw przeznaczona jest do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów oraz ziół (konopie).

Jest suszarnią jednodrzwiową lub dwudrzwiową wyposażoną w minimum 3 wózki suszarnicze.

Suszarnia jest zasilana z nagrzewnicy elektrycznej, gazowej, olejowej lub na pellet.

Proces suszenia polega na doprowadzaniu ogrzanego powietrza pod/nad każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w ścianach komory. Kierunek przepływu powietrza zmieniany jest cyklicznie. Suszarnia pracuje w trybie porcjowym i ciągłym.*

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego  powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy.


* czytaj więcej  w sekcji „WYDAJNOŚĆ”

WYDAJNOŚĆ

Automatyka obejmuje:

  • Sterowanie automatyczne (sterowniki i rozszerzenia firmy Schneider, elementy automatyki firmy Telemequanice i Omron)
  • Pomiar temperatury powietrza procesowego
  • Regulacja temperatury powietrza procesowego
  • Regulacja kierunku przepływu powietrza procesowego
  • Regulacja częstotliwości zmian kierunku powietrza procesowego
  • Regulacja natężenia przepływu powietrza procesowego
  • Pomiar temperatury materiału na dowolnej tacy

Wydajność zależy od:

  • – od rodzaju materiału do suszenia (owoce – jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, agrest; warzywa – marchew, buraki, ziemniaki, papryka, ogórki, czosnek; zioła, grzyby oraz orzechy);
  • – od zastosowanej technologii suszenia obejmującej m.in.: masę załadunku, zadaną temperatura suszenia (zmienną w czasie pełnego cyklu), natężenie przepływu powietrza, poziom rozdrobnienia materiału, oczekiwaną jakość uzyskanego suszu itd.

W dużym przybliżeniu zakłada się, że zainstalowana moc 40 kW może teoretycznie odprowadzić maksymalnie 80 kg wody/h.

Ponadto mając do czynienia z delikatnym materiałem do suszenia, należy wiedzieć, że ekspozycja tego materiału na zbyt wysoką temperaturę i zbyt natężony przepływ powietrza może w efekcie spowodować powstanie suszu bardzo niskiej jakości. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że proces suszenia nie jest procesem liniowym, co oznacza, że w zależności od etapu procesu suszenia, ilość odprowadzanej wody będzie ulegać zmianom.

Naszym klientom proponujemy suszarnie wyposażone w dodatkową rezerwą mocy cieplnej, która jest niezbędna na początku procesu suszenia w celu szybkiego rozgrzewu materiału, i tym samym, szybkiej inicjacji parowania. Zainstalowana moc musi być adekwatna do potrzeb klienta, który może chcieć suszyć np. śliwkę (której załadunek wynosi ok. 20 kg/m2), ale również chipsy jabłkowe (których załadunek wynosi ok. 2 kg/m2).

Szybkość parowania zależy głównie od stopnia rozdrobnienia materiału, a więc od stosunku powierzchni parowania do objętości, np. jabłko w plastrach o grubości 7 mm suszy się w czasie 7-8 godzin, natomiast jabłko w plastrach o grubości 2 mm suszy się w czasie 2-3 godzin.