W przemysle spożywczym i pakowaniu bardzo często wymagane jest osuszanie:

  • przy tunelach obkurczających,
  • przed etykietowaniem,
  • przed zamrażaniem,
  • pokrywanie czekoladą (polewy),
  • suszenie po umyciu,
  • przed wydrukowaniem daty i kodu na opakowaniu,
  • w celu ochrony przeciwkorozyjnej (puszki),
  • w celu ochrony przed drobnoustrojami,
  • przy stosowaniu folii obkurczających,
  • przy usuwaniu wilgoci i resztek z pasów transmisyjnych,
  • przy owijaniu produktów folią termokurczliwą.


Krople wody odparowując pozostawiają po sobie ślady, które niekorzystnie wpływają na estetykę opakowania produktu. Wodę należy usunąć jak najszybciej metodą, która nie będzie miała pływu zarówno na jakość zapakowanego produktu jak i na wygląd opakowania (powierzchni elementu). Do tego służą automatyczne osuszacz.


Automatyczny Osuszacz Ciśnieniowy AOC jest przeznaczony do szybkiego osuszania powierzchni materiałów hydrofobowych, które nie mogą być osuszane za pomocą cyrkulacji gorącego powietrza. Osuszanie odbywa się za pomocą silnego strumienia powietrza o przepływie laminarnym dzięki zastosowaniu systemu noży powietrznych. Noże powietrzne są dyszami dostarczającymi płaski profilowany strumień sprężonego powietrza o dużej prędkości, który przemieszczając sie wzdłuż produktu ściąga wodę, działając podobnie jak ściągaczka do mycia szyb. Proces osuszania przebiega w temperaturze otoczenia, dzięki temu wpływ temperatury na produkt jest zminimalizowany.


Automatyczny Osuszacz Konwekcyjny AOK służy do osuszania produktów, które nie wymagają osuszania ciśnieniowego. Osuszanie powierzchni materiału następuje za pomocą cyrkulacji ogrzanego powietrza.


Pomożemy w wyborze i doradzimy w wyborze osuszacza.