Schładzanie jest bardzo ważnym procesem stosowanym w przemyśle spożywczym, po suszeniu, prażeniu, pieczeniu, pasteryzacji czy sterylizacji. Szybkie schłodzenie produktu poddanego wcześniej obróbce termicznej znacznie minimalizuje ryzyko rozwoju drobnoustrojów, opóźnia proces starzenia się produktu, tym samym wydłużając termin przydatności do spożycia.


Do procesu schładzania ma zastosowanie Tunel Schładzający TS i Komora Schładzająca KS.


Tunel Schładzający TS jest przeznaczony do szybkiego schładzania wysuszonych lub opieczonych produktów spożywczych do temperatury, który pozwala na pakowanie produktu. Proces chłodzenia zachodzi na taśmociągu, który przemieszcza się wewnątrz tunelu. Znajdujące się w tunelu powietrze schłodzone do odpowiedniej temperatury zostaje rozprowadzone po tunelu za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami. Powietrze znajdujące się w stanie ciągłego ruchu powoduje równomierne chłodzenie produktu.


Drugim urządzeniem do schładzania jest Komora Schładzająca KS. Tu proces schładzania przebiega stacjonarnie.


Pomożemy w wyborze i doradzimy, jakie urzadzenie zastosować najlepiej.