Suszarnie komorowe

5 LAT GWARANCJI


SKKw-DEX 

SUSZARNIA KOMOROWA z detektorem substancji łatwopalnych



  • suszarnia jednodrzwiowa
  • suszarnia komorowa konwekcyjna
  • posadowiona na stopach
  • wyposażona w detektor gazów DEX®
  • sterowanie automatyczne
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • automatyka wyposażona w bariery i separatory EX
  • nagrzewnica elektryczna trójfazowa (3 grzałki x1,8 kW/400 V)
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

substancje w zawiesinie cieczy łatwopalnych

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Powietrze (normal 20⁰C) czerpane z hali przez czerpnię z filtrem powietrznym ogrzane w nagrzewnicy elektrycznej zostaje zassane do wnętrza komory przez kratownicę umieszczoną w podłodze komory. Grzałki elektryczne oddzielone  od komory przegrodą z blachy perforowanej. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone przez anemostat znajdujący się w suficie komory na zewnątrz za pomocą wentylatora promieniowego wyciągowego umieszczonego na zewnątrz hali lub za komorą suszarni. Suszarnia pracuje w systemie porcjowym.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

5 LAT GWARANCJI


SKKw-3E 

SUSZARNIA KOMOROWA KONWEKCYJNA



  • nagrzewnica elektryczna 3 kW
  • suszarnia jednodrzwiowa
  • suszarnia komorowa konwekcyjna
  • posadowiona na stopach
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • dobór odpowiednich tac po określeniu potrzeb klienta
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy, a także do osuszania powierzchni zewnętrznej materiałów takich jak lakierowane cegły klinkierowe, lakierowane płytki elewacyjne, lakierowane lub żywicowane elementy karoseryjne

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80ºC i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą wentylatorów.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

PARAMETRY

Wydajność zależy:

  • od rodzaju materiału do suszenia (owoce – jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, agrest; warzywa – marchew, buraki, ziemniaki, papryka, ogórki, czosnek; zioła, grzyby oraz orzechy);
  • od zastosowanej technologii suszenia obejmującej m.in.: masę załadunku, zadaną temperatura suszenia (zmienną w czasie pełnego cyklu), natężenie przepływu powietrza, poziom rozdrobnienia materiału, oczekiwaną jakość uzyskanego suszu itd.

W dużym przybliżeniu zakłada się, że zainstalowana moc 40 kW może teoretycznie odprowadzić maksymalnie 80 kg wody/h.

Ponadto mając do czynienia z delikatnym materiałem do suszenia, należy wiedzieć, że ekspozycja tego materiału na zbyt wysoką temperaturę i zbyt natężony przepływ powietrza może w efekcie spowodować powstanie suszu bardzo niskiej jakości. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że proces suszenia nie jest procesem liniowym, co oznacza, że w zależności od etapu procesu suszenia, ilość odprowadzanej wody będzie ulegać zmianom.

Naszym klientom proponujemy suszarnie wyposażone w dodatkową rezerwą mocy cieplnej, która jest niezbędna na początku procesu suszenia w celu szybkiego rozgrzewu materiału, i tym samym, szybkiej inicjacji parowania. Zainstalowana moc musi być adekwatna do potrzeb klienta, który może chcieć suszyć np. śliwkę (której załadunek wynosi ok. 20 kg/m2), ale również chipsy jabłkowe (których załadunek wynosi ok. 2 kg/m2).

Szybkość parowania zależy głównie od stopnia rozdrobnienia materiału, a więc od stosunku powierzchni parowania do objętości, np. jabłko w plastrach o grubości 7 mm suszy się w czasie 7-8 godzin, natomiast jabłko w plastrach o grubości 2 mm suszy się w czasie 2-3 godzin.

download-1717155_1280
manual-98728_1280

5 LAT GWARANCJI


SKKw-9E 

SUSZARNIA KOMOROWA KONWEKCYJNA



  • nagrzewnica elektryczna 9kW
  • dodatkowy wózek jezdny usprawnia proces załadunku i wyładunku
  • suszarnia jednodrzwiowa
  • suszarnia komorowa konwekcyjna
  • posadowiona na stopach
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • dobór odpowiednich tac po określeniu potrzeb klienta
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy, a także do osuszania powierzchni zewnętrznej materiałów takich jak lakierowane cegły klinkierowe, lakierowane płytki elewacyjne, lakierowane lub żywicowane elementy karoseryjne

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80ºC i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą wentylatorów.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

PARAMETRY
  • Suszarnia posiada 25 tac suszarniczych o powierzchni 0,5m2.
  • Lewo lub prawostronne zawieszenie drzwi.
  • Przepusty dla przeprowadzenia okablowania innych urządzeń.
  • Krótki czas nagrzewania.
  • Każdą suszarnię dostosowujemy do indywidualnych potrzeb klienta.

Wydajność zależy:

  • od rodzaju materiału do suszenia (owoce – jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, agrest; warzywa – marchew, buraki, ziemniaki, papryka, ogórki, czosnek; zioła, grzyby oraz orzechy);
  • od zastosowanej technologii suszenia obejmującej m.in.: masę załadunku, zadaną temperatura suszenia (zmienną w czasie pełnego cyklu), natężenie przepływu powietrza, poziom rozdrobnienia materiału, oczekiwaną jakość uzyskanego suszu itd.

W dużym przybliżeniu zakłada się, że zainstalowana moc 40 kW może teoretycznie odprowadzić maksymalnie 80 kg wody/h.

Ponadto mając do czynienia z delikatnym materiałem do suszenia, należy wiedzieć, że ekspozycja tego materiału na zbyt wysoką temperaturę i zbyt natężony przepływ powietrza może w efekcie spowodować powstanie suszu bardzo niskiej jakości. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że proces suszenia nie jest procesem liniowym, co oznacza, że w zależności od etapu procesu suszenia, ilość odprowadzanej wody będzie ulegać zmianom.

Naszym klientom proponujemy suszarnie wyposażone w dodatkową rezerwą mocy cieplnej, która jest niezbędna na początku procesu suszenia w celu szybkiego rozgrzewu materiału, i tym samym, szybkiej inicjacji parowania. Zainstalowana moc musi być adekwatna do potrzeb klienta, który może chcieć suszyć np. śliwkę (której załadunek wynosi ok. 20 kg/m2), ale również chipsy jabłkowe (których załadunek wynosi ok. 2 kg/m2).

Szybkość parowania zależy głównie od stopnia rozdrobnienia materiału, a więc od stosunku powierzchni parowania do objętości, np. jabłko w plastrach o grubości 7 mm suszy się w czasie 7-8 godzin, natomiast jabłko w plastrach o grubości 2 mm suszy się w czasie 2-3 godzin.

5 LAT GWARANCJI


SKKw-50/100/150

SUSZARNIA KOMOROWA WÓZKOWA



  • nagrzewnica gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 50/100/150 kW
  • jedno- lub dwudrzwiowa
  • jedno-, dwu- lub trzywózkowa
  • wózek suszarniczy ze stali nierdzewnej
  • dobór odpowiednich tac po określeniu potrzeb klienta
  • suszarnia komorowa konwekcyjna
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy, a także do osuszania powierzchni zewnętrznej materiałów takich jak lakierowane cegły klinkierowe, lakierowane płytki elewacyjne, lakierowane lub żywicowane elementy karoseryjne

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Proces suszenia polega na doprowadzaniu ogrzanego powietrza pod/nad każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w ścianach komory. Kierunek przepływu powietrza zmieniany jest cyklicznie. Suszarnia pracuje w trybie porcjowym.

Suszenie materiału odbywa się w komorze suszarni na wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego  powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

PARAMETRY

Automatyka obejmuje:

  • Sterowanie automatyczne (sterowniki i rozszerzenia firmy Schneider, elementy automatyki firmy Telemequanice i Omron)
  • Pomiar temperatury powietrza procesowego
  • Regulacja temperatury powietrza procesowego
  • Regulacja kierunku przepływu powietrza procesowego
  • Regulacja częstotliwości zmian kierunku powietrza procesowego
  • Regulacja natężenia przepływu powietrza procesowego
  • Pomiar temperatury materiału na dowolnej tacy

Wydajność zależy od:

  • – od rodzaju materiału do suszenia (owoce – jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, agrest; warzywa – marchew, buraki, ziemniaki, papryka, ogórki, czosnek; zioła, grzyby oraz orzechy);
  • – od zastosowanej technologii suszenia obejmującej m.in.: masę załadunku, zadaną temperatura suszenia (zmienną w czasie pełnego cyklu), natężenie przepływu powietrza, poziom rozdrobnienia materiału, oczekiwaną jakość uzyskanego suszu itd.

W dużym przybliżeniu zakłada się, że zainstalowana moc 40 kW może teoretycznie odprowadzić maksymalnie 80 kg wody/h.

Ponadto mając do czynienia z delikatnym materiałem do suszenia, należy wiedzieć, że ekspozycja tego materiału na zbyt wysoką temperaturę i zbyt natężony przepływ powietrza może w efekcie spowodować powstanie suszu bardzo niskiej jakości. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że proces suszenia nie jest procesem liniowym, co oznacza, że w zależności od etapu procesu suszenia, ilość odprowadzanej wody będzie ulegać zmianom.

Naszym klientom proponujemy suszarnie wyposażone w dodatkową rezerwą mocy cieplnej, która jest niezbędna na początku procesu suszenia w celu szybkiego rozgrzewu materiału, i tym samym, szybkiej inicjacji parowania. Zainstalowana moc musi być adekwatna do potrzeb klienta, który może chcieć suszyć np. śliwkę (której załadunek wynosi ok. 20 kg/m2), ale również chipsy jabłkowe (których załadunek wynosi ok. 2 kg/m2).

Szybkość parowania zależy głównie od stopnia rozdrobnienia materiału, a więc od stosunku powierzchni parowania do objętości, np. jabłko w plastrach o grubości 7 mm suszy się w czasie 7-8 godzin, natomiast jabłko w plastrach o grubości 2 mm suszy się w czasie 2-3 godzin.

5 LAT GWARANCJI


RGS

REGAŁ SUSZARNICZY KONTAKTOWY



  • nagrzewnica gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 50/100/150 kW
  • praca strefowa niezależna tzn. w zależności od potrzeb może  pracować cały regał lub wydzielona jego część
  • tace mogą być zintegrowaną częścią poziomów grzejnych dzięki zastosowaniu systemu PILLOW PLATES firmy ACO-ENGINEERINGTM

  • uzbrojony w wodny system ogrzewczy zasilany parą wodną lub wodą
  • do zainstalowania wystarczy pomieszczenie, które jest zabezpieczone przed wiatrem i deszczem (nie potrzeba komory)
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia materiałów owoców, warzyw, materiałów półpłynnych (np. pulpa owocowa)

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Proces suszenia odbywa się poprzez kontakt materiału z poziomem grzejnym.

5 LAT GWARANCJI


SKPl

SUSZARNIA KOMOROWA PULSACYJNA 



  • nagrzewnica gazowa/olejowa/na pellet/biomasę/wodna 50/100/150 kW
  • składa się z czterech komór, z których każda może pracować indywidualnie
  • w każdej komorze znajduje się skrzyniopaleta wypełniona materiałem do suszenia
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia materiałów sypkich i zbrylonych

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Proces suszenia zachodzi w  temperaturze  do 250ºC i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień ogrzanego powietrza. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane pulsacyjnie za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami zamontowanymi w skrzyniopalecie. Załadunek materiału do skrzyniopalet odbywa się na zewnątrz suszarni. Po załadunku skrzyniopaleta z wsadem umieszczana jest w komorze. Dzięki specjalnej konstrukcji skrzyniopalety ogrzane powietrze podawane  do komory rozprzestrzenia się  pulsacyjnie po komorze powodując chwilowy wzrost ciśnienia ogrzanego powietrza. Zastosowana pulsacja zwiększa zdolność wnikania ogrzanego powietrza w głębsze struktury suszonego materiału. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest przez zawór rozprężny. Suszarnia pracuje w systemie porcjowym.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

PARAMETRY
  • Maksymalna moc grzewcza 1000 kW
  • Każdą suszarnię dostosowujemy do indywidualnych potrzeb klienta.

5 LAT GWARANCJI


S2KKw

SUSZARNIA DWUKOMOROWA KONWEKCYJNA



  • nagrzewnica do 15kW
  • dwie komory pracujące autonomicznie
  • możliwość wykonania w EX
  • suszarnia komorowa konwekcyjna
  • posadowiona na stopach
  • sterowanie automatyczne (Siemens)
  • szafa sterownicza z kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • dobór odpowiednich tac po określeniu potrzeb klienta
  • metoda suszenia: konwekcja

PRZEZNACZENIE

do suszenia warzyw (marchewka, ziemniaki, buraki, włoszczyzna), owoców (jabłka, banany, śliwki, cytrusy, czarna porzeczka, pulpa owocowa), a także do suszenia materiałów z branży farmaceutycznej

PRZEBIEG PROCESU SUSZENIA

Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80ºC i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą wentylatorów.

Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

PARAMETRY
  • Maksymalna moc grzewcza do 600 kW
  • Drzwi zamykane na klucz dla ograniczenia dostępu lub alarm dźwiękowy otwarcia drzwi.
  • Alarm nieosiągnięcia lub przekroczenia temperatury.
  • Lewo lub prawostronne zawieszenie drzwi.
  • Przepusty dla przeprowadzenia okablowania innych urządzeń.
  • Krótki czas nagrzewania.
  • Każdą suszarnię dostosowujemy do indywidualnych potrzeb klienta.

Wydajność zależy:

  • od rodzaju materiału do suszenia (owoce – jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, agrest; warzywa – marchew, buraki, ziemniaki, papryka, ogórki, czosnek; zioła, grzyby oraz orzechy);
  • od zastosowanej technologii suszenia obejmującej m.in.: masę załadunku, zadaną temperatura suszenia (zmienną w czasie pełnego cyklu), natężenie przepływu powietrza, poziom rozdrobnienia materiału, oczekiwaną jakość uzyskanego suszu itd.

W dużym przybliżeniu zakłada się, że zainstalowana moc 40 kW może teoretycznie odprowadzić maksymalnie 80 kg wody/h.

Ponadto mając do czynienia z delikatnym materiałem do suszenia, należy wiedzieć, że ekspozycja tego materiału na zbyt wysoką temperaturę i zbyt natężony przepływ powietrza może w efekcie spowodować powstanie suszu bardzo niskiej jakości. Dodatkowo należy mieć na względzie fakt, że proces suszenia nie jest procesem liniowym, co oznacza, że w zależności od etapu procesu suszenia, ilość odprowadzanej wody będzie ulegać zmianom.

Naszym klientom proponujemy suszarnie wyposażone w dodatkową rezerwą mocy cieplnej, która jest niezbędna na początku procesu suszenia w celu szybkiego rozgrzewu materiału, i tym samym, szybkiej inicjacji parowania. Zainstalowana moc musi być adekwatna do potrzeb klienta, który może chcieć suszyć np. śliwkę (której załadunek wynosi ok. 20 kg/m2), ale również chipsy jabłkowe (których załadunek wynosi ok. 2 kg/m2).

Szybkość parowania zależy głównie od stopnia rozdrobnienia materiału, a więc od stosunku powierzchni parowania do objętości, np. jabłko w plastrach o grubości 7 mm suszy się w czasie 7-8 godzin, natomiast jabłko w plastrach o grubości 2 mm suszy się w czasie 2-3 godzin.